Hvad er prebiotika?

Hvad er prebiotika? - Vild Nord

Prebiotika (også stavet præbiotika) hænger tæt sammen med probiotika, og det er der en god grund til. De arbejder nemlig sammen og kan være med til at forbedre din optagelse af næringsstoffer og vitaminer.

Prebiotika/præbiotika betyder "før det levende". Så i modsætning til de levende probio­tika er prebiotika altså ikke bakterier.

PREBIOTIKA = PROBIOTIKAS MADPAKKE

Prebiotika er plantebaserede komponenter i din mad som eksempelvis kost­fibre. De fungerer bl.a. som næring for bakterierne i dit tarmsystem. Så forenklet er det altså lækker mad til dine tarmbakterier, så de kan trives og øges i antal.

 

Probiotika - mælkesyrebakterier

 

Hvorfor er prebiotika/præbiotika vigtigt?

FormåIet, med at spise prebiotika, er at øge mængden at sundhedsfremme­de bakterier i tarmsystemet og samtidig skabe dårlige vækstbetingelser for de mindre gode bakteriestammer. Bakterier er som mennesker meget for­skellige og derfor spiser de heller ikke det samme. Jo mere varieret din kost er, jo større er diversiteten af de tarmbakterier der får føde. Det naturlige prebiotika, du spiser dagligt, vil derfor have betydning, hvis du vil opretholde eller forbedre din tarmflora.

  • Giver næring til sundhedsfremmende bakterier
  • Findes naturligt i fiberrige fødevarer

 

Prebiotika i din kost

Du finder som nævnt prebiotika i fiberrige fødevarer, så derfor kan fuld­kornsprodukter danne en god bund sammen med masser af grove grønsager og lækkert frugt.

Du finder desuden prebiotika i skønne smagsgivere som ingefær, hvidløg og salvie, så en god krydret kost er også god for dine tarmbakterier.

Så skru op for kostfibre i alle afskygninger.

  • bønner, linser, bær, ærter, nødder og fuldkorn
  • kolde kartofler, aspargs, løg, artiskok, fuldkorn og avocado
  • surkål, kimchi og andre fermenterede grøntsager
  • kefir, yoghurt, A38, skyr og miso
  • Vidste du desuden, at den fiberrige kollagenblanding COLLAGEN YELLOW BLAST indeholder hele 13 procent kostfibre fra fire forskellige bær? Den er derfor perfekt at supplere til en sund kost og varieret livstil.

Daily Flora og Collagen Yellow Blast

 

Inulin & FOS

I Vild Nord bruger vi to typer prebiotika – Inulin fra Cikorie-rod og FOS fra sukkerroer.

Inulin er et kulhydrat, som findes i et væld af planter vi kender og spiser dagligt. Kulhydratet oplagres nemlig i rødderne i blandet andet porrer, hvidløg og cikorie. Cikorie dyrkes som salat men vokser også vildt i Danmark og pryder strandenge og grøftekanter med smukke blå blomster henover sensommeren. 

Fructo-oligosaccharider (FOS) er plantesukker, der ligedes findes i mange frugter og grøntsager. FOS bliver ikke fordøjet, før de når tyktarmen. I tyktarmen fordøjes de ligesom Cikorie af gode bakterier.

 
Immune ProbioticsDaily Flora Probiotics

 

Prebiotika i Vild Nord Probiotics

Vi har prebiotika i to af vores probiotika produkter. Du kan læse mere om Daily Flora Probiotics her eller kaste dig over Immune Probiotics, hvis du trænger til at styrke immunforsvaret. 

 

Læs næste

Hvorfor Vild Nord Probiotics? - Vild Nord
Collagen pulver eller kapsler - Vild Nord