Plastik - en værdifuld ressource

Plastik - en værdifuld ressource - Vild Nord

Stop spild af mad og hjælp os med at genanvende


Jordens ressourcer er ikke uendelige, og vi forbruger mere end nogensinde før. Plastik er en ressource som naturligt bringes op, når vi snakker om miljø og forurening. Plast er også et stort problem, særligt hvis det ender i naturen og ikke genbruges.

Men plastik i naturen er ikke vores eneste udfordring – madspild er en anden udfordring, som vi bliver nødt til at tage i betragtning samtidigt. Og vi skal gøre det sammen.

”Hos Vild Nord vil vi gerne tage ansvar for vores fælles smukke nordiske natur. Men for at komme helt i mål, har vi brug for din hjælp.”

Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan være med til at stoppe spild af mad samt få plasten væk fra naturen og ud af forbrændingsanlæggene og i stedet ind i en bæredygtig og cirkulation, hvor plasten kan genanvendes og gøre nytte.



Reuse plastic

Vidste du at produktionen af fødevarer står for en langt større del af ressourceforbruget end emballagen, der pakker dem ind?

Derfor skal vi altid forsøge at minimere madspild, samtidigt med at vi sikrer, at emballagen kan og bliver genbrugt.

I 2020 blev der alene i EU kasseret næsten 59 millioner tons mad. Husholdningerne stod for mere end 31 millioner tons. Det vil sige, at over halvdelen af madspildet skete i hjemmene. Det svarer til ca. 70 kg madspild pr indbygger.

Derfor vælger vi vores emballage ud fra disse kriterier:

  • Sikre høj fødevaresikkerhed
  • Forebygge og reducere madspild
  • Sikre genanvendelighed
    – og lige her kommer du ind i billedet – mere om det længere nede.


Vores job er at holde vores produkter friske så længe som muligt, så de ikke ender som madspild i en emballage, der kan genanvendes. Det gør vi bl.a. ved at anvende plastemballage.

Vi bruger fødevaregodkendte HDPE og PP-dåser som emballage. Lige netop disse typer plastik er særligt velegnet til fødevarer, da de har en høj grad af bestandighed overfor vand og fugt.

Ved at forebygge og reducere madspild tager vi et skridt imod en lysere og grønnere fremtid – hvem ønsker ikke det? De fødevarer vi producerer, skal helst ende med at blive brugt, i stedet for at ende som madspild.



”Jordens ressourcer er ikke uendelige, og vi forbruger mere end nogensinde”.

 

FN’s verdensmål 12 og Vild Nord


Du har sikkert hørt om FN’s verdensmål. Måske nævnt i andre sammenhænge, f.eks. i forbindelse med dit arbejde eller i nyhederne. For lige at opfriske hvad FN’s verdensmål er, kommer her en kort beskrivelse.

FN’s verdensmål er 17 konkrete mål med dertil hørende 169 delmål. Disse mål forpligter alle FN’s 193 medlemslande at afskaffe fattigdom og sult i verden, men også at reducere uligheder, sikre god uddannelse og en bedre sundhed til alle.

I Vild Nord arbejder vi konkret med verdensmål 12, som bl.a. handler om at reducere madspild og tilskynde genbrug.

FN Goals

Sammen tager vi hensyn


Ifølge FN går 1/3 af al mad i verden til spilde. Det kan være under produktion, i fragten, i butikkerne eller hjemme hos os selv.

At så utroligt meget mad går til spilde, er rent faktisk et så stort problem, at det langt overgår forbruget af plast i et miljømæssigt perspektiv. I sammenhæng med madspild, spiller plastik en vigtig rolle, som bestemt er værd at skænke en tanke. Og her kan og skal vi som producent gøre forskel.

I vores produktion upcycler vi rester fra fiskeproduktion til et Premium collagen pulver med en høj nærings- og brugsværdi. Dette pulver skal holde til det bliver brugt, og emballagen skal kunne genanvendes.


Reuse our plastic 

Hjælp os med at genanvende vores plast


Hos Vild Nord bruger vi som sagt plastemballage og for at få mest muligt ud af plasten efter brug, har vi brug for din hjælp.

Vores emballage består af fire dele og for at delene genbruges optimalt, er det vigtigt, at de affaldssorteres korrekt.

Dåse, låg og den medfølgende ske er 100% genanvendelige og sorteres som separate dele i plast.

Forsegler, det runde sejl som sidder under låget, når du åbner dåsen, fjernes og sorteres som restaffald. Det samme skal du gøre med produktets label, som nemt fjernes fra dåsen.


Every part of Vild Nord collagen


Skyl gerne dåsen inden du sorterer den som plast. Du behøver ikke vaske den med en masse vand og sæbe. Brug blot lidt overskydende vand fra f.eks. kogte kartofler, blomstervanding eller lignende.

Dåsen skal ikke være klinisk ren, blot uden rester. På den måde går det lettere og hurtigere på rensningsanlægget, hvor dåsen ender efter sortering.


”Plastik som ikke sorteres og genbruges, er et problem, fordi de ellers genanvendelige ressourcer går til grunde. Det samme gælder plastik, som havner i vores natur.”



3 useful tips


Brug dine sanser – det er sund fornuft


For at reducere madspild skriver vi ”Best Before (bedst før)” i stedet for en konkret slutdato på vores labels.

Den dato, der står efter Best Before, er et udtryk for, hvilken dato du kan regne med, at produktets næringsstoffer er som angivet på labelen. Derfor kan du altså sagtens spise produktet efter Best Before datoen - brug dine sanser, når du spiser et produkt efter Best Before – se, lugt og smag på produktet, det er almindelig logik for at undgå madspild helt generelt.

Så længe du synes, at dit Vild Nord produkt dufter, smager, føles og ser ud som første gang du åbnede bøtten, kan du roligt spise det. Efter ”bedst før” datoen skal du dog huske, at ingrediensernes virkning mindskes – så det gælder om at spise din daglige collagen og få fuld glæde af produktet.

Vild Nord collagen

Hjælp os på vejen til en grønnere verden


Når genanvender en dåse fra Vild Nord, er du med til at gøre en forskel for miljøet og den natur, vi sammen elsker. Det er et lille skidt, men ikke desto mindre et skridt i den rigtige retning.

For selvom plastik kan være nok så miljøbelastende, hvis det sorteres forkert, så er det en værdifuld ressource, som kan genanvendes igen og igen - med din hjælp.

Målet er at få plasten væk fra naturen og ud af forbrændingsanlæggene og i stedet ind i en bæredygtig og cirkulation, hvor den kan genanvendes og gøre nytte.

 

 

Brug den sidste rest collagenpulver

Har du en lille rest collagenpulver som er ved at nå "best before" datoen? Så har vi lavet en lækker opskrift på collagen-isterninger. Du kan bruge lige præcis den variant af vores collagen, som du måtte have en rest af.

Collagen-isterninger

Læs næste

Smagen af det nordiske hav - Vild Nord
Hvad betyder ingredienserne? - Vild Nord